لاهیجان
محمّد محققی لاهیجی
آیتالله دکتر محمّد محققی لاهیجی، یکی از مشاهیر لاهیجان، در سال 1289 شمسی در لاهیجان دیده به جان گشود. او را میتوان اولین سفیر و مبلغ شیعی در دنیای غرب نامید که به عنوان نماینده آیتالله بروجردی به مدت ده سال در هامبورگ آلمان به تبلیغ پرداخت. او نخستین امام جمعه و موسس مرکز اسلامی هامبورگ بود.
او دروس ابتدایی و متوسطه را در رشت و تهران به پایان رساند و ضمن ادامه تحصیل علوم جدید در مدرسه کمالالملک و دارالفنون زبان فرانسه، روسی، عربی ، انگلیسی و آلمانی را نیز فرا گرفت. دکتر محققی در سال 1313 شمسی به قم مهاجرت و در مدرسه رضویه حجره گرفت و مشغول تکمیل علوم حوزوی گردید.وی در همین ایام در مشهد ریاضیات تدریس میکرد که سپس عازم قم شد و سطوح عالی علوم دینی را در قم آموخت و همزمان در این شهر علم هیئت، فیزیک و سایر علوم طبیعی را برای طلاب علاقهمند تدریس میکرد. همزمان در مدرسه دارالشفاء نیز علوم ریاضی را به طلاب درس میداد که بسیاری از فضلاء در مدرسه دارالشفاء؛ امثال آیتالله شهید مرتضی مطهری در کلاس درس ریاضیات ایشان، حاضر میشدند.
وی بعد از کسب علوم و دروس متوسطه، به درس خارج بزرگان راه یافت و بیشترین استفاده را از درس خارج فقه و اصول آیتالله شیخ عبدالکریم حائری رحمه الله برد. حضرات آیات آقایان: آیتالله حائری، سید محمد تقی خوانساری، میرزا محمد همدانی، استاد ادیب طهرانی و مرحوم آیتالله مرعشی، استاد دوره سطح وی بودند.
آیتالله العظمی سید موسی شبیری زنجانی از مراجع تقلید معاصر:«آقای محققی یک درسی هم داشت که در آن اطلاعات جدیدی که غالب طلاب به آن احتیاج داشتند - به صورت تلفیقی با دروس حوزه - مطرح میکردند. بنده هم در درس ایشان میرفتم. در آن درس نیز اتفاقا آقا سید عبدالجواد جبل عاملی که استاد شرح لمعه ما بود، شرکت میکردند.» آیتالله سید حسین بدلا:«مرحوم محققی، شخصیتی بود که علاوه بر معلومات، اطلاعات غیرحوزوی ایشان نیز قوی بود و با مسایل فرهنگی روز آشنایی داشت. یادم هست همین آقای محققی، وقتی که با هم در مدرسه رضویه بودیم، به این مسائل توجه داشت. با زحمتبسیار، بدون استخدام میرفتیم مدارس جدید ملی و میخواستیم برای دانشآموزان برنامه داشته باشیم.» آیتالله العظمی فاضل لنکرانی:«تا مدتی آیتالله بروجردی، کسی را که واجد شرایط تبلیغ تشیع در اروپا باشد، نیافته بودند، در این رابطه، با مرحوم پدرم مشورت میکنند. پدرم میگوید:این موضوع نیاز به تفکر دارد. مرحوم پدرم این قضیه را با من در میان گذاشتند. بنده به پدرم عرض کردم: به نظر من، آقای محققی شایستگی این کار را دارد. ایشان استاد دانشگاه بود و مرد بسیار روشن و آشنا به علوم روز و متدین. علاوه بسیار خوش قیافه و خوش بیان بود. در تهران سکونت داشت وگاه به قم میآمد و برای طلبهها درس هیئت میگفت.از قبل با هم ارتباطی داشتیم، به تهران رفتم و مسئله را با آقای محققی در میان گذاشتم. خلاصه ایشان را راضی کردم برای رفتن به آلمان.مرحوم پدرم نتیجه را به آقای بروجردی گفتند. ایشان هم خوشحال شدند و فرمودند: من باید آقای محققی را ببینم. آقای محققی خدمت ایشان آمدند و پس از توصیههای ایشان، روانه هامبورگ شدند و بسیار هم موفق بودند. مسجد هامبورگ به دستور آیتالله بروجردی و به دست ایشان تاسیس شد و هم اکنون از مراکز مهم اسلامی است.»
وی در سال 1349 شمسی در حدود 58 سالگی، دار فانی را وداع گفت و در قبرستان ابوحسین قم به خاک سپرده شد.
http://hasanabedi.persianblog.ir/ (وبلاگ حسن عابدی)
.: Weblog Themes By Pichak :.